Διαδικτυακή εκδήλωση για την επέτειο από τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Τη Δευτέρα 8 Μαρτίου άνοιξαν επίσημα οι εκδηλώσεις της Σχολής μας για τον εορτασμό της επετείου από τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Βασική ομιλήτρια της διαδικτυακής εκδήλωσης, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά, ήταν η κ. Λένα Διβάνη, καθηγήτρια εξωτερικής πολιτικής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας. Η κ. Διβάνη φώτισε με την αφηγηματική δεινότητα που τη διακρίνει την προσωπικότητα και το μεγαλείο μιας εμβληματικής προσωπικότητας της ελληνικής ιστορίας, του Ιωάννη Καποδίστρια. Η περίοδος στην οποία ενεπλάκη ο Ι. Καποδίστριας στα ελληνικά δημόσια πράγματα μπορεί να θεωρηθεί εμβληματική, καθώς χαρακτηρίζεται από την εμπνευσμένη προσπάθεια δημιουργίας εκ του μηδενός ενός κράτους (πόσες φορές δεν χρειάστηκε αυτό το κράτος επανεκκίνηση μέσα στην πορεία αυτών των 200 ετών!) αλλά χαρακτηρίζεται και από τα πάθη, τις εντάσεις, τις εμφύλιες διαμάχες που στοίχισαν και στον ίδιο τη ζωή του και δυστυχώς δεν έλειψαν και από την κατοπινή ιστορική πορεία της χώρας μας. Αλλά για μας, την εκπαιδευτική κοινότητα, η παιδευτική αξία του Καποδίστρια έγκειται στον χαρακτήρα του ανδρός που χαράζει τόσο τον βίο όσο και την πολιτεία του. Και ο Καποδίστριας ήταν άνθρωπος με αρχές με Α κεφαλαίο, Αρχές που καθόρισαν τις επιλογές του στη ζωή και το θάνατο.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, σύμφωνα με τα έκτακτα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

Η Λένα Διβάνη είναι καθηγήτρια της ιστορίας εξωτερικής πολιτικής στη Νομική Σχολή Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει πέντε ιστορικές μελέτες και πολλά άρθρα για τη σύγχρονη Ελλάδα και τη σχέση της με τις Μεγάλες Δυνάμεις αλλά και τους Βαλκάνιους γείτονές της, για τις μειονότητες και τον εθνικισμό στη ΝΑ. Ευρώπη. Παράλληλα έχει δημοσιεύσει ως λογοτέχνης δέκα μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων, που έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχουν διασκευαστεί για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, έναν συγκεντρωτικό τόμο με τα θεατρικά της έργα και τέσσερα παιδικά βιβλία. Πρόσφατα έγραψε το σενάριο και παρουσίασε τη σειρά ντοκιμαντέρ «Τα σύνορα της Ελλάδας» στο Cosmote History. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν επίσης το βιβλίο της “Ζευγάρια που έγραψαν την ιστορία της Ελλάδας” (2019), το οποίο διασκευάστηκε από την ίδια σε σειρά εννέα επεισοδίων που προβλήθηκαν επίσης από το Cosmote History το 2020 και “Το πικρό ποτήρι. Ο Καποδίστριας, η Ρωξάνδρα και η Ελλάδα” (2020).

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΧΟΛΗΣ

2021-08-21T04:15:45+03:00

Στοιχεια Επικοινωνιας

Πειραιάς Ελ. Βενιζέλου 12Α (18531)

Τηλέφωνο: 2104179161

Φάξ: 210 41 28 216

Web: ellinogalliki.gr

Τελευταιες Ανακοινωσεις

Go to Top