Tα ηθικά πλαίσια της τεχνητής νοημοσύνης

Mαθητές και μαθήτριες της Β’ Λυκείου παρακολούθησαν μαζί με την κα Αγγελική Βώκου, φιλόλογο, διαδικτυακό σεμινάριο που διοργάνωσε η Βιβλιοθήκη Λασκαρίδη, με θέμα τα ηθικά πλαίσια της τεχνητής νοημοσύνης.

Ομιλητής ήταν ο Δρ. Άλκης Γούναρης, διδάσκων στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Ηθικής Φιλοσοφίας του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών.

Στο σεμινάριο οι μαθητές συζήτησαν με τον ομιλητή για τα σύγχρονα ηθικά ζητήματα που εγείρονται λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στην έρευνα, στην ανάπτυξη και στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Ο ρυθμός εξέλιξης της τεχνολογίας πάντα ήταν και θα είναι, ταχύτερος από την αποτίμηση των συνεπειών, την ηθική αξιολόγηση και τη θεσμική ρύθμιση του εκάστοτε τεχνολογικού επιτεύγματος. Στην περίπτωση της τεχνητής νοημοσύνης ωστόσο, οι συνέπειες από την σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτη ανάπτυξή της, είναι πιθανόν να γίνουν αντιληπτές όταν πλέον δεν θα υπάρχει περιθώριο λήψης περιοριστικών μέτρων ή εφαρμογής κανόνων σχετικά με τον σχεδιασμό και τη χρήση της. Για τον λόγο αυτό είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη κατανόηση και η με σαφήνεια διατύπωση των ηθικών ζητημάτων που προκύπτουν ή προβλέπεται να προκύψουν στο άμεσο μέλλον, ο διαχωρισμός μεταξύ πραγματικών προβλημάτων και ψευδοπροβλημάτων και η διάκριση της ορθολογικής στάθμισης των κινδύνων από την απορριπτική τεχνοφοβία.

2021-08-23T22:08:40+03:00

Στοιχεια Επικοινωνιας

Πειραιάς Ελ. Βενιζέλου 12Α (18531)

Τηλέφωνο: 2104179161

Φάξ: 210 41 28 216

Web: ellinogalliki.gr

Τελευταιες Ανακοινωσεις

Go to Top