Teachers 4 Europe – C Class

Τα παιδιά των τμημάτων της Γ΄ δημοτικού, με τα οποία υλοποιήθηκε η εργασία στα πλαίσια του προγράμματος Teachers4Europe, είχαν την πρώτη τους επαφή με την αγγλική γλώσσα και ταυτόχρονα, μέσα από αυτή, κλήθηκαν να γνωρίσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο να νιώσουν ενεργά μέλη της, καθώς αυτή αποτελεί την Ευρωπαϊκή οικογένειά τους.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε τη χρονιά 2015 2016.

Κεντρική ιδέα ήταν η δράση να στηριχτεί στο παραμύθι ή μύθο και στο παιχνίδι σε διάφορες μορφές, καθώς αυτά είναι δύο βασικά συστατικά της υγιούς ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης και του ουσιαστικού τρόπου μάθησης των παιδιών. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να προσεγγίσουν ήρωες γνωστών σε αυτά παραμυθιών άλλοτε μέσα από αφήγηση, άλλοτε παρακολουθώντας βίντεο, άλλοτε τραγουδώντας ή δραματοποιώντας ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, όλα τα παραπάνω.

Σε κάποιες περιπτώσεις, δεν ήταν δυνατός ο ακριβής εντοπισμός της χώρας προέλευσης του συγγραφέα και έτσι το παραμύθι και οι παραλλαγές του διεκδικούνταν από παραπάνω από έναν συγγραφέα. Αυτό βοήθησε τα παιδιά να ερευνήσουν και να ανακαλύψουν στοιχεία για παραπάνω από μία χώρες ταυτόχρονα και να βρουν πληροφορίες για αυτές. Τα ίδια έγιναν οι ήρωες των παραμυθιών και βίωσαν τα συναισθήματά τους, τα οποία δε διαφέρουν, ούτε περιορίζονται μέσα σε σύνορα. Είναι τα ίδια για όλα τα παιδιά, τόσο στην Ευρώπη όσο και στον κόσμο, ανεξάρτητα από τη γλώσσα ή την κουλτούρα της κάθε χώρας.

Η δράση αυτή που τελικά έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και προκάλεσε καταιγισμό από αστείρευτες ιδέες από τα παιδιά, τους έδωσε την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε διαδραστικά παιχνίδια, βιωματικές δράσεις και διαδικτυακή εξερεύνηση, με σκοπό την ενημέρωσή τους σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διάχυση και επικοινωνία των γνώσεων που αποκόμισαν. Επίσης, ήταν εντυπωσιακή η ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων τους στην ξένη γλώσσα, μέσα από εκμάθηση τραγουδιών, δραματοποίηση παραμυθιών και πραγματοποίηση ομαδοσυνεργατικών δραστηριοτήτων.

Σε όλη τη διάρκεια των δράσεων, η αλληλεγγύη, η συνεργασία, η συνεννόηση και ο σεβασμός ήταν οι βασικές αρχές για τη λειτουργία των ομάδων, αρχές που μας ενέπνευσαν την ιδέα της δημιουργίας ενός δικού μας επιτραπέζιου παιχνιδιού, του “Jack and the European Beanstalk”. Ως βάση του παιχνιδιού τα παιδιά κατασκεύασαν και ζωγράφισαν μια φασολιά πάνω σε έναν κύλινδρο με κολλημένη πράσινη τσόχα. Πάνω στη φασολιά που στριφογυρίζει μέχρι την κορυφή υπάρχουν 28 σταθμοί, ισάριθμοι και αντίστοιχοι με τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις σημαίες τους, και ενδιάμεσα, φιδάκια και σκάλες. Το παιχνίδι παίζεται με ζάρι και κάρτες ζωγραφισμένες από τα παιδιά με ερωτήσεις που αφορούν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους λαϊκούς τους ήρωες. Η ομάδα με τις περισσότερες γνώσεις και την καλύτερη συνεργασία είναι αυτή που είναι κερδίζει το παιχνίδι, καθώς είναι αυτή που καταφέρνει να αναρριχηθεί στη φασολιά και να πάρει τα περισσότερα «χρυσά αυγά», που συμβολίζουν τις αξίες πάνω στις οποίες στηρίζεται το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι πολύ σημαντικό ότι πέρα από τις νέες γνώσεις που άντλησαν τα παιδιά από όλο αυτό το ταξίδι, διεύρυναν τους ορίζοντές τους, απέκτησαν νέους προβληματισμούς και είδαν την Ευρώπη μέσα από ένα νέο πρίσμα. Το παραμύθι, το τραγούδι και το παιχνίδι έγιναν τα μέσα με τα οποία κατάλαβαν ότι οι διαφορές σε επίπεδο γλώσσας, πολιτισμού, θρησκείας, οικονομικής κατάστασης και εκπαιδευτικών συστημάτων είναι λιγότερο σημαντικές από τις κοινές αξίες και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ειρηνική συνύπαρξη, η ευαισθητοποίηση ενάντια στις διακρίσεις, η προαγωγή της συνεργασίας, οι ίσες ευκαιρίες, άρα και η δημοκρατία είναι κοινός τόπος για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

2021-08-24T03:40:12+03:00

Στοιχεια Επικοινωνιας

Πειραιάς Ελ. Βενιζέλου 12Α (18531)

Τηλέφωνο: 2104179161

Φάξ: 210 41 28 216

Web: ellinogalliki.gr

Τελευταιες Ανακοινωσεις

Go to Top