Ασφάλεια στο διαδίκτυο – Δράσεις Δημοτικού

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η τεχνολογία έχει εισβάλει σε πολλές και διαφορετικές πτυχές της ανθρώπινης πραγματικότητας συμπεριλαμβανομένου του κλάδου της υγείας, του πολιτισμού αλλά και της εκπαίδευσης. Αναμφισβήτητα βαδίζουμε προς μία ψηφιακή εποχή με νέες προκλήσεις. Το σχολείο, μαζί με την οικογένεια, έχει την ευθύνη να προετοιμάσει τους μελλοντικούς πολίτες αυτής της ψηφιακής εποχής. Οι αλλαγές που συντελούνται και θα συντελούνται στο εξής θα είναι ραγδαίες και τα παιδιά μας θα ζήσουν σε έναν διαφορετικό κόσμο από τον σημερινό.

Το σχολείο, αν θέλει να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτήν την ψηφιακή εποχή, θα πρέπει να συμβαδίσει με τα νέα δεδομένα, διαφορετικά θα παραμείνει ένας θεσμός εκτός εποχής.

Για τις αλλαγές που επήλθαν βεβιασμένα λόγω της πανδημίας θα πρέπει να είμαστε όσο καλύτερα ενημερωμένοι τόσο για τα θετικά της ψηφιακής εποχής όσο και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την κατάχρηση ή τη λανθασμένη χρήση του διαδικτύου και των ψηφιακών μέσων.

Τα αποτελέσματα πολλών ερευνών δείχνουν ότι η κακή χρήση της τεχνολογίας οδηγεί σε παραπληροφόρηση, εθισμό, έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο και κυβερνοεγκλήματα.

Αναλαμβάνοντας τη μεγάλη ευθύνη που έχουμε απέναντι στους μαθητές μας αλλά και απέναντι σε εσάς τους γονείς που μας έχετε εμπιστευτεί τα παιδιά σας οργανώνουμε, μεταξύ πολλών άλλων δράσεων εντός του ακαδημαϊκού προγράμματος, και μια σειρά στοχευμένων παρεμβάσεων με σκοπό να ενημερώσουμε έγκαιρα και έγκυρα τους μαθητές μας, ώστε να εισέλθουν στην ψηφιακή εποχή με εφόδιο την κριτική σκέψη βάζοντας το διαδίκτυο στη ζωή τους και όχι τη ζωή τους στο διαδίκτυο.

Οι προγραμματισμένες δράσεις για το τρέχον χρονικό διάστημα είναι οι εξής:

· “Διαδικτυακά παιχνίδια και εθισμός – Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης” Ομιλία σε μαθητές Γ’-Στ’ Δημοτικού – Φεβρουάριος/ Μάρτιος 2022 (εντός του πρωινού προγράμματος) Θεόδωρος Κίτσος – Καθηγητής Πληροφορικής της Ελληνογαλλικής Σχολής Jeanne d’ Arc

· “Πλοηγούμαι με ασφάλεια στο διαδίκτυο” Ομιλία σε μαθητές Ε’ – Στ’ Δημοτικού – 09/03/22 (12:30-13:30) – Εξειδικευμένο στέλεχος της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

· Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων: “Γονείς – Παιδιά και Διαδίκτυο” Διαδικτυακή ενημερωτική συνάντηση με γονείς Νηπιαγωγείου και Α’- Στ’ Δημοτικού

Γιώργος Κορμάς Εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου Υπεύθυνος της Γραμμής Βοηθείας Help-line.gr

2022-05-17T02:32:49+03:00
Go to Top