Πρόγραμμα σπουδών Γυμνασίου | 2023 – 2024

Η είσοδος στο Γυμνάσιο, σε μια νέα βαθμίδα εκπαίδευσης, σηματοδοτεί νέα δεδομένα, νέες απαιτήσεις. Ζούμε, εξάλλου, σε μια νέα κοινωνικο-οικονομική πραγματικότητα, στην οποία τα παιδιά μας καλούνται να ζήσουν ως Έλληνες πολίτες με συνείδηση της εθνικής και πολιτιστικής ταυτότητάς τους και ταυτόχρονα ως Ευρωπαίοι και ως παγκόσμιοι πολίτες.

Για να ανταποκριθούν οι μαθητές σ’ αυτές τις απαιτήσεις χρειάζεται να αποκτήσουν ισχυρά εφόδια. Στέρεη γενική παιδεία, βαθιά γνώση των στοιχείων που συνθέτουν την ταυτότητα του Έλληνα και του Ευρωπαίου πολίτη, αυξημένη δυνατότητα επικοινωνίας και συνεργασίας με τους άλλους, κριτική ικανότητα, ευελιξία και προσαρμοστικότητα στις αλλαγές.

Έχοντας επίγνωση της ανθρωποπλαστικής μας αποστολής προσπαθούμε να δημιουργούμε ένα περιβάλλον διευκόλυνσης των φυσικών αναπτυξιακών τάσεων του μαθητή, καθώς και ένα περιβάλλον γνήσιων παιδαγωγικών σχέσεων. Ο μαθητής ζει καθημερινά μέσα σε ένα φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον, που διευκολύνει τη συνεργασία με τον καθηγητή και τον συμμαθητή.

Προσπάθειά μας είναι να παρέχουμε στο μαθητή με κάθε φροντίδα πληρότητας και αντικειμενικότητας όλες τις δυνατές πληροφορίες. Εκμεταλλευόμαστε όλα τα μαθήματα, για να προβάλλουμε στους μαθητές ανθρώπινες αξίες και αρετές. Ακόμη πιο σημαντικό μέλημά μας όμως είναι ο μαθητής με τη βοήθεια του καθηγητή να αναπαράγει τις προβαλλόμενες αξίες μέσα στη σχολική και προσωπική του ζωή.

ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

Πρωινή ζώνη 08:00 – 13:30 Δευτέρα έως Παρασκευή
Απογευματινή ζώνη* 13:45 – 15:05 Δευτέρα έως Παρασκευή

*Το ωράριο της απογευματινής ζώνης επεκτείνεται προαιρετικά έως τις 16:45 με τη λειτουργία ομίλων και ωδείου.

Για την επικοινωνία με τους γονείς & κηδεμόνες χρησιμοποιούνται πολλοί σύγχρονοι τρόποι (So Simple, Teams, τηλέφωνο, SMS, e-mail). Οι συναντήσεις των γονέων & κηδεμόνων με τους διδάσκοντες πραγματοποιούνται σε καθορισμένες πρωινές ώρες κατόπιν ραντεβού ή σε απογευματινές την ημέρα επίδοσης των ελέγχων και αφορούν στην πρόοδο και στη συμπεριφορά των μαθητών. Οι συναντήσεις αυτές είναι πολύ σημαντικές διότι ενισχύουν την απαραίτητη συνεργασία μεταξύ σχολείου και οικογένειας. Για κάθε τμήμα ορίζεται σύμβουλος καθηγητής που λειτουργεί ως σύνδεσμος ανάμεσα σε μαθητές, γονείς και καθηγητές.

Περί αξιολόγησης των μαθητών του Γυμνασίου (Π.Δ./ΦΕΚ)

Μέσα στα πλαίσια της φιλοσοφίας και των στόχων του Γυμνασίου παρέχονται στους μαθητές και στις μαθήτριές μας τα ακόλουθα:

  1. Στην απογευματινή ζώνη λειτουργούν για όλες τις τάξεις, μετά το πρόγραμμα των απογευματινών ξένων γλωσσών, ωδείο και ποικίλοι όμιλοι (https://www.ellinogalliki.gr/gymnasio/leitourgia/programma-ana-taksi-3.html)
  2. Τα Σαββατοκύριακα πραγματοποιούνται εξορμήσεις πεζοπορίας στην Πάρνηθα ή σκι στο χιονοδρομικό κέντρο στον Παρνασσό, ξεναγήσεις σε μουσεία ή σε χώρους ιστορικού ή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην Αττική, θεατρικές έξοδοι σε επιλεγμένες παραστάσεις.

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

Το σχολείο συνεργάζεται με ψυχολόγο. Τόσο οι μαθητές όσο και οι γονείς και κηδεμόνες τους μπορούν έχουν συναντήσεις εντός του σχολείου δωρεάν, κατόπιν ραντεβού.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ

Στο πλαίσιο του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού οργανώνονται για όλες τις τάξεις, και κυρίως για τους μαθητές της γ’ Γυμνασίου ομιλίες που αφορούν στην επιλογή επαγγέλματος, στη διαχείριση χρόνου, στην ανάπτυξη ήπιων δεξιοτήτων – soft skills και στη γνωριμία των μαθητών με διάφορα επιστημονικά πεδία και επαγγελματικούς χώρους μέσα από συναντήσεις με διακεκριμένους επαγγελματίες.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ- ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ- ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Οι μαθητές που επιθυμούν προετοιμάζονται και συμμετέχουν σε διαγωνισμούς επιστημονικών φορέων (γλώσσας, μαθηματικών, φυσικής, ρομποτικής, κ.α.). Επίσης, ενθαρρύνονται να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και εκπαιδευτικά προγράμματα περιβαλλοντικής, πολιτιστικής ή επιστημονικής στόχευσης, στους αγώνες Σκάκι των Ελληνογαλλικών Σχολείων, σε αθλητικούς αγώνες. Εντός του διδακτικού ωραρίου πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς διδακτικές επισκέψεις και μορφωτικοί περίπατοι σε χώρους ποικίλων ενδιαφερόντων.

Μέριμνά μας αποτελεί η συστηματική προετοιμασία των μαθητών της γ’ Γυμνασίου για την επόμενη σχολική βαθμίδα η οποία επιτυγχάνεται αφενός με τη χρήση κατάλληλων διδακτικών εργαλείων και πρόσθετου διδακτικού υλικού, αφετέρου με την έγκαιρη ενημέρωση γονέων και μαθητών για λειτουργικά ζητήματα από τον Διευθυντή του Λυκείου.

ΧΟΡΩΔΙΑ

Η χορωδία έχει ενεργό ρόλο στη σχολική ζωή, εντός και εκτός των χωρικών και χρονικών ορίων λειτουργίας του σχολείου. Συγκεκριμένα, πλαισιώνει μουσικά όλες τις σχολικές εορτές και επετείους, συμμετέχει κάθε χρόνο στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών που τελείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας στην Καρδίτσα, συμμετέχει σε μεγάλα αφιερώματα της Σχολής σε ποιητές, συνθέτες και στιχουργούς, εμφανίζεται σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές.

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ

Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς όλοι μαζί – μαθητές, γονείς, εργαζόμενοι – μετουσιώνουμε σε πράξη την Αγάπη προς τον Άνθρωπο, όπως οι Αδελφές του Τάγματος του Αγίου Ιωσήφ μας διδάσκουν καθημερινά με το παράδειγμά τους. Οι μαθητές συμμετέχουν σε φιλανθρωπικές δράσεις, είτε με δική τους πρωτοβουλία, είτε με την προτροπή της Επιτροπής Ποιμαντικής των Σχολείων του Τάγματος του Αγίου Ιωσήφ. Ενδεικτικά αναφέρονται η διοργάνωση ανοιξιάτικου bazaar, οι επισκέψεις σε γηροκομεία και φορείς παιδικής προστασίας, η προσφορά γευμάτων σε δομές φιλοξενίας απόρων, το πρόγραμμα υιοθεσίας της Action Aid, η συγκέντρωση ειδών για τα προστατευόμενα μέλη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Πειραιά.

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ – ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Η διδασκαλία των μαθημάτων εμπλουτίζεται με πρόσθετο έντυπο ή ψηφιακό υλικό που επιλέγεται και διαμορφώνεται με την επιμέλεια των διδασκόντων.

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΙΤΗΣΗ