Τάγμα Αγίου Ιωσήφ

Τάγμα Αγίου Ιωσήφ

Η κοινότητα των αδελφών του Αγίου Ιωσήφ σήμερα

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η πνευματικότητα της κοινότητας των αδελφών του Αγίου Ιωσήφ επικεντρώνεται στην στοχαστική ενατένιση της αγάπης Του Πατέρα που έστειλε το γιο Του έτσι ώστε ο κόσμος να έχει ζωή (Ιωάννης 3: 11-17).

Τα παραπάνω συνδέονται με το ειδικό χάρισμα της Αγίας Αιμιλίας ως ιδρύτριας, το οποίο μπορεί να συνοψιστεί σε μερικές λέξεις:

“Για να αποκαλύψει την απέραντη αγάπη Του Θεού για την ανθρωπότητα, και για να συνεργαστεί στην αποστολή για την οποία ο Ιησούς Χριστός ήρθε στη γη”

Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ, ΟΠΩΣ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΗΣ, ΑΓΙΟΥ ΙΩΣΗΦ,

περιλαμβάνει την προσευχή και τη δράση, όχι ως δύο ευδιάκριτες και αντιτιθέμενες πραγματικότητες, αλλά ως πτυχές της πλούσιας και ενοποιημένης ζωής της. Μπορούμε να προσδιορίσουμε τρεις πλευρές στη εσωτερική δύναμη που ώθησε την Αιμιλία στην κλίση της και που υποστηρίζει την πνευματικότητα που μετέφερε προς την κοινότητα:

  • Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΤΑΓΜΑΤΟΣ.

  • Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΥΡΙΩΣ ΠΡΟΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΚΗ.

  • Η ΤΟΛΜΗΡΗ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΓΑΠΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΔΙΑΣΧΙΣΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗ ΦΥΛΗ, ΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑ Η ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ.

Παντού ανάμεσα σε εκείνους που είναι απομονωμένοι, ανάμεσα σε εκείνους που είναι φτωχοί, οι αδελφές επιδιώκουν να κάνουν τη γέννηση του Θεού δυνατή για τον άνθρωπο με τον τρόπο που το έκανε ο Ιωσήφ. Οπουδήποτε κι αν βρίσκονται, οι αδελφές γίνονται μάρτυρες της άπειρης τρυφερότητας Του Πατέρα για την ανθρωπότητα, έτσι ώστε μέσω της αγάπης Του που φανερώνουν, οι άνθρωποι μπορούν να αναγνωρίσουν το εξαιρετικό μεγαλείο της κλίσης τους στην οποία όλοι καλούνται.