Κανονισμός Λειτουργίας Σχολικών Λεωφορείων

Aγαπητοί Γονείς,

Το Σχολείο μας επιδιώκοντας να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή οργάνωση και την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολικών λεωφορείων θεωρεί απαραίτητο να σας ενημερώσει για τον κανονισμό λειτουργίας των σχολικών λεωφορείων που χρησιμοποιούν τα παιδιά μας για τις μετακινήσεις τους από και προς το σπίτι.

Οι παρακάτω οδηγίες είναι σημαντικές για την ασφάλεια των παιδιών μας και για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας.

Το γραφείο κίνησης του σχολείου είναι επιφορτισμένο με την οργάνωση της μεταφοράς των μαθητών με τα σχολικά λεωφορεία. Καθορίζει τα δρομολόγια και τις στάσεις παραλαβής και αποβίβασης των μαθητών, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες του συνόλου των μαθητών. Καμία αλλαγή σε στάση δεν μπορεί να γίνει, εάν δε δοθεί άδεια από το γραφείο κίνησης.

Υπεύθυνος του γραφείου κίνησης είναι ο κ. Ευτύχιος Αρμακόλας. Είναι ο μόνος αρμόδιος να απαντήσει σε θέματα δρομολογίων ή σε οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα σχετικό με τα σχολικά λεωφορεία.

Ο αριθμός των θέσεων, οι διαδρομές και οι στάσεις που κάνουν τα πούλμαν οριστικοποιούνται σύμφωνα με τις δηλώσεις και τις δικές σας υποδείξεις-προτάσεις που γίνονται το καλοκαίρι.

Μέσα στο σχολικό λεωφορείο αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η συνοδός. Εκείνη καθορίζει τη θέση όπου κάθονται οι μαθητές και επιβάλλει την τάξη. Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να αλλάζουν θέση χωρίς την άδεια της συνοδού.

Πρέπει να τονιστεί ότι το σχολικό λεωφορείο αποτελεί προέκταση του σχολικού χώρου. Τα παιδιά που βρίσκονται μέσα στο σχολικό λεωφορείο δεν παύουν να είναι μαθητές του σχολείου μας. Υποχρεούνται να ακολουθούν κάποιους κανόνες συμπεριφοράς, για λόγους ευπρέπειας και ασφάλειας δικής τους και των άλλων. Οφείλουν να συμπεριφέρονται με ευγένεια στις συνοδούς και στους οδηγούς. Δεν επιτρέπεται να είναι όρθια ή να μετακινούνται χωρίς λόγο, να ανοίγουν τα παράθυρα ή να ενοχλούν τους περαστικούς και τέλος απαγορεύεται να τρώνε ή να προξενούν φθορές στο σχολικό λεωφορείο. Πρέπει να φοράνε τις ζώνες ασφαλείας. Σε περίπτωση σοβαρού πειθαρχικού παραπτώματος μαθητή, η συνοδός οφείλει να ενημερώσει τη διεύθυνση του σχολείου.

Οι μαθητές της Α’ τάξης του Δημοτικού πρέπει να φορούν την ετικέτα με το όνομα τους, τουλάχιστον μέχρι τις διακοπές τον Χριστουγέννων.

Είναι απαραίτητο να ενημερώνετε τη διεύθυνση του σχολείου για προβλήματα υγείας του παιδιού σας.

Είναι επίσης απολύτως απαραίτητο να ειδοποιείτε το σχολείο ή τις συνοδούς στην περίπτωση που ο μαθητής ενώ το πρωί επιβιβάστηκε στο σχολικό λεωφορείο, τo μεσημέρι πρόκειται να επιστρέψει με άλλο μέσο. Καταλαβαίνετε την αναστάτωση που δημιουργείται, όταν το μεσημέρι η συνοδός αναζητεί το παιδί σας, το οποίο πιθανόν έχει ήδη φύγει από το σχολείο μαζί σας, χωρίς να έχουμε ειδοποιηθεί νωρίτερα. Τέλος, καλό είναι να ενημερώνετε το σχολείο ή τις συνοδούς, όταν, για κάποιο λόγο, το παιδί δεν πήρε το πρωί το σχολικό λεωφορείο, ενώ το μεσημέρι πρόκειται να το χρησιμοποιήσει.
Κατά το πρωινό δρομολόγιο πρέπει να περιμένετε με το παιδί σας στη στάση 5′ νωρίτερα από την προκαθορισμένη ώρα άφιξης του Σχολικού Λεωφορείου.
Κατά το μεσημεριανό δρομολόγιο πρέπει επίσης να βρίσκεστε στη στάση 5′ νωρίτερα από την καθορισμένη ώρα άφιξης του αυτοκινήτου. Εάν το Σχολικό Λεωφορείο φτάσει νωρίτερα, είναι υποχρεωμένο να περιμένει.
Κανένας μαθητής του Δημοτικού δεν αποβιβάζεται από το Σχολικό Λεωφορείο εάν δεν υπάρχει κάποιος στη στάση, για να τον παραλάβει. Στην περίπτωση που το λεωφορείο δεν έχει φτάσει στην στάση την προκαθορισμένη ώρα θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τις συνοδούς.
Εάν επιθυμείτε να επιστρέφει το παιδί σας στο σπίτι μόνο του από τη στάση όπου το αφήνει το σχολικό λεωφορείο, θα πρέπει να το δηλώσετε εγγράφως στη συνοδό ή στη διεύθυνση του σχολείου.
Στην περίπτωση που δεν περιμένει κανείς το παιδί στη στάση, η συνοδός είναι υποχρεωμένη να φέρει το μαθητή πίσω στο σχολείο, μετά το τέλος του δρομολογίου. Το σχολείο θα σας ενημερώσει τηλεφωνικώς και κατόπιν μπορείτε να πάρετε το παιδί εσείς οι ίδιοι από το σχολείο.
Τέλος, σε περίπτωση που έχετε κάποιο παράπονο από τη συνοδό ή τον οδηγό, παρακαλούμε να απευθύνεστε στον υπεύθυνο του γραφείου κίνησης του σχολείου.
Τα δρομολόγια τροποποιούνται κάθε χρόνο ανάλογα με τις συμμετοχές των μαθητών/μαθητριών.
Η σωστή λειτουργία των σχολικών λεωφορείων και η ασφάλεια των παιδιών σας εξαρτώνται και από την καλή συνεργασία που μπορούμε να έχουμε. Γι΄ αυτό παρακαλούμε να ακολουθείτε πιστά τις παραπάνω οδηγίες, για να βοηθήσετε εμάς στην προσπάθειά μας για ασφαλείς μετακινήσεις των μαθητών μας, αλλά κυρίως για να βοηθήσετε τα παιδιά σας.

Σας ευχαριστούμε για τη συνεργασία.

Ο Διευθυντής