Όμιλοι Δημοτικού

Η Σχολή μας κατανοώντας τις ανάγκες της σύγχρονης οικογένειας λειτουργεί από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή τμήματα Μελέτης Ελληνικών (έως 15 παιδιά) υπό την εποπτεία των εκπαιδευτικών του πρωινού προγράμματος.

Στα τμήματα Μελέτης Γαλλικών οι μαθητές εργάζονται ατομικά, προετοιμάζουν τις ασκήσεις/εργασίες της επόμενης ημέρας και μελετούν/λύνουν τυχόν απορίες τους υπό την επίβλεψη έμπειρης καθηγήτριας γαλλικής γλώσσας.

Από τη Β’ ή Γ’ τάξη, δίνεται η δυνατότητα εγγραφής στα ολιγομελή τμήματα του ομίλου Αγγλικών. Οι μαθητές/τριες που επιθυμούν να διδαχθούν την Αγγλική γλώσσα συστηματικά και πιο εντατικά σε μικρά φροντιστηριακά τμήματα τοποθετούνται σε επίπεδα ανάλογα με τις γνώσεις και ανάγκες τους.

Η φράση «Μου φαίνονται Κινέζικα», για κάποιους μαθητές μας, θα ανήκει πλέον στο παρελθόν. Ο όμιλος Κινεζικών θα βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν μια γλώσσα που μιλιέται από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους και πλέον.

Αναγνωρίζοντας τις επικοινωνιακές απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής καθώς και την εξέχουσα σημασία του λόγου, προφορικού και γραπτού, δώσαμε την ευκαιρία στους μαθητές των τριών μεγάλων τάξεων του Δημοτικού της Σχολής μας να έρθουν σε επαφή με την τέχνη της ρητορικής, του αντι-λόγου και της επιχειρηματολογίας.

Η επιτομή της πληροφορικής, της τεχνολογίας, του προγραμματισμού και της μηχανικής είναι η ρομποτική. Η ρομποτική για τα παιδιά είναι ένας πρακτικός και διασκεδαστικός τρόπος, για να μαθαίνουν τις έννοιες του STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Μαθηματικά) με τον πιο ελκυστικό τρόπο.

Με βάση επιστημονικές μελέτες το σκάκι έχει πολλαπλά οφέλη κυρίως για τις ηλικίες 6 – 12 ετών. Έχει αποδειχτεί ότι οι μαθητές που ασχολήθηκαν συστηματικά με το σκάκι βελτίωσαν τη σχολική τους επίδοση, κυρίως στα Μαθηματικά και στα γλωσσικά μαθήματα.

Οι μαθητές της Α’ τάξης μέσα από ομαδικά παιχνίδια και υπό την εποπτεία και καθοδήγηση του καθηγητή Φυσικής Αγωγής έρχονται σε επαφή με τα αθλήματα του μίνι τένις και της καλαθοσφαίρισης.

Στο πρόγραμμα αυτό μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά μαθαίνουν τις βασικές κινήσεις αυτοάμυνας και ταυτοχρόνως μαθαίνουν να συγκεντρώνονται, να λειτουργούν μέσα στις ομάδες, να πειθαρχούν, να εκτονώνονται και εντέλει να λειτουργούν με χαρά, δυναμισμό αλλά και έλεγχο μέσα στα παιδικά πλαίσια συμπεριφορών.

Το μπάσκετ είναι ένα άθλημα με αναμφισβήτητη παιδαγωγική αξία. Εκτός από τη σημαντική βελτίωση της φυσικής κατάστασης των μαθητών μέσα από την εκμάθηση τεχνικών (χειρισμός της μπάλας, σουτ, πάσα), συμβάλλει και στην καλλιέργεια της κοινωνικοποίησής τους. Προάγει τη συνεργασία και το ομαδικό πνεύμα, ενώ παράλληλα ενισχύει την αυτοπεποίθησή τους.

Το βόλεϊ χρησιμοποιείται ως μέσο επίτευξης των στόχων της Φυσικής Αγωγής στο σχολείο. Επιτρέπει στα παιδιά να αναπτυχθούν κοινωνικά, να βελτιώσουν τις φυσικές τους ικανότητες και να μάθουν νέες δεξιότητες.

Η οργάνωση και η δημιουργία της μαθητικής χορωδίας έχει σαν βασικό στόχο να μυήσει τα μικρά παιδιά πρωτίστως στα μυστικά της τέχνης του τραγουδιού, αλλά και να διδάξει με έναν βιωματικό τρόπο τις αρχές της ομαδικότητας, της συντροφικότητας και της συνεργασίας.

Όμιλοι Γυμνασίου Λυκείου

Η Κινεζική γλώσσα ομιλείται από το 1/5 περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού. Με το δεδομένο ότι η Κίνα εξαπλώνεται προς τη Δύση, η γνώση της μπορεί να προσφέρει σημαντικό πλεονέκτημα στην επαγγελματική σταδιοδρομία των μαθητών μας.

Η Ισπανική γλώσσα είναι η επίσημη γλώσσα της Ισπανίας και άλλων 20 χωρών σε όλο τον κόσμο. Ομιλείται ως πρώτη γλώσσα από περίπου 500 εκατομμύρια ανθρώπους και θεωρείται η δεύτερη πιο σημαντική γλώσσα μετά την αγγλική στον δυτικό κόσμο.

Ο αθλητισμός αποτελεί μία από τις σημαντικότερες διαχρονικές αξίες με μεγάλες κοινωνικές προεκτάσεις. Η αναγκαιότητά του προβάλλεται ακόμη πιο έντονα σήμερα λόγω του εντατικού ρυθμού ζωής και συνδέεται άμεσα με την ανάδειξη των ανθρωπιστικών αξιών.

Η θεατρική ομάδα είναι μια ομάδα παιδιών με μια κοινή επιθυμία: το ταξίδι στον μαγικό κόσμο του θεάτρου. Μέσα από αυτήν τη διαδρομή, ψάχνουν και βρίσκουν τρόπους να εκφραστούν.

Τα μέλη της χορωδίας επιλέγονται με κριτήρια τις φωνητικές ικανότητές τους, τη μουσική τους αντίληψη και κυρίως την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τη μουσική και το τραγούδι.

Ο όμιλος αποσκοπεί στο να καλλιεργήσει την ευγλωττία και την κριτική σκέψη των μαθητών, δίνοντάς τους την ευκαιρία να διαγωνιστούν μέσα σε ένα αυστηρά καθορισμένο πλαίσιο κανόνων.

Πληροφορική, τεχνολογία, μηχανική, εφαρμοσμένα μαθηματικά, επιστήμες, προγραμματισμός. Όλες αυτές οι έννοιες εντάσσονται μέσα στον όρο Ρομποτική. Η ρομποτική είναι ένας πρακτικός και διασκεδαστικός τρόπος για να μελετηθούν οι έννοιες του STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Μαθηματικά) με τον πιο ελκυστικό τρόπο.

Η συμμετοχή των μαθητών στην παγκόσμια κοινότητα TED – Ed προάγει τις αυθεντικές και πρωτότυπες ιδέες μαθητών και εκπαιδευτικών σε όλο τον κόσμο. Οι μαθητές εργάζονται ομαδικά για να εξερευνήσουν και να ανακαλύψουν τις δικές τους πρωτότυπες ιδέες που επιθυμούν να μοιραστούν με το κοινό με τη μορφή σύντομων εισηγήσεων TED-style talks.

Η Συναισθηματική Νοημοσύνη αναλύεται κάποιες φορές στη βιβλιογραφία σε πέντε συνιστώσες: την αυτοεπίγνωση συναισθημάτων, τον αυτοέλεγχο που περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα την αυτοπειθαρχία και την προσαρμοστικότητα, τα κίνητρα συμπεριφοράς – δέσμευση, πρωτοβουλία, αισιοδοξία -, την ενσυναίσθηση, τη συνεργασία/ομαδικότητα.

Στις μέρες μας καλούμαστε όλοι καθημερινά να είμαστε επιδέξιοι και παραγωγικοί χρήστες της τεχνολογίας. Από τις ψηφιακές δεξιότητες-οριζόντιες και κάθετες- ως σημαντικότερη αναγνωρίζεται ο προγραμματισμός και συγκεκριμένα η δημιουργία λογισμικού και web εφαρμογών.

Η ραγδαία εξέλιξη των ψηφιακών γραφικών (2D, 3D, VIDEO) τα τελευταία 20 χρόνια έχει αλλάξει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε την πραγματικότητα (ψηφιακή/εικονική/επαυξημένη πραγματικότητα, κινηματογράφος, διαφήμιση, social media κ.ά.).

Ο σκοπός του ομίλου αυτού είναι να αναπτύξουν οι μαθητές κριτικό τρόπο σκέψης και μαθηματική εμπειρία, χρήσιμη σε κάθε κατάσταση της ακαδημαϊκής τους πορείας, αλλά και της καθημερινότητάς τους.

Η εφηβεία είναι η κατάλληλη περίοδος για να αποκτηθούν σωστές διατροφικές συνήθειες, που συμβάλλουν στη σωματική αλλά και στην ψυχική ευεξία των ατόμων σε όλη τους τη ζωή.