Μικρασιατική τραγωδία: 100 χρόνια μετά

Μικρασιατική τραγωδία: 100 χρόνια μετά

Ημέρα μνήμης αποτέλεσε η Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022 στη σχολή μας ,όπου πραγματοποιήθηκε ,σε συνεργασία με το αδελφό σχολείο μας “Saint Joseph”, εκδήλωση για τα εκατό χρόνια της Μικρασιατικής τραγωδίας.

Μικρά Ασία, “πατρίδα των αιμάτων και των δραμάτων”, όπως την χαρακτήρισε ο μεγάλος Κωστής Παλαμάς, η γη την οποία πολλοί θέλησαν ,πολλοί τραγούδησαν και πολλοί δάκρυσαν ακούγοντας την ιστορία της…

Πριν από100 χρόνια, η Μικρά Ασία, το “λίκνο του ελληνικού πολιτισμού” παραδίδεται στις φλόγες των Τούρκων κατακτητών, χάνει οικισμούς και ανθρώπινες ζωές από μία ανείπωτη θηριωδία. Τόσα χρόνια μετά, οι ιστορικές αναλύσεις μετρούν ακόμα τον απολογισμό και βυθισμένες στη φρικαλεότητα των γεγονότων, ξεχνούν να θυμίσουν πως η Μικρά Ασία και ειδικά η Σμύρνη κάποτε ζούσε και ανέπνεε διαφορετικά από οποιαδήποτε άλλη ελληνική περιοχή τότε. Η Σμύρνη ήταν το κέντρο όλων. Ένας μέγιστος εμπορικός κόμβος μεταξύ Ανατολής και Δύσης, η κοιτίδα πολλών αρχαίων λαών και πολιτισμών. Το ελληνικό στοιχείο, διάσπαρτο σε όλο το μήκος και το πλάτος της Ανατολίας μακροημέρευε ,κυρίως στην κοσμοπολίτικη Σμύρνη. Η ζωή τους ήταν πλούσια και έντονη ακόμα και στην καθημερινότητά τους. Και όλα αυτά τα αναίρεσε η καταστροφή του Αυγούστου του 1922….

Η γενιά που ‘ζησε το χαμό χάθηκε, δεν υπάρχει πια. Έμειναν μόνο οι μνήμες. Οι επόμενες γενιές οφείλουν να μαθαίνουν από την Ιστορία, να θυμούνται από τις διηγήσεις και να κρίνουν αθώους και φταίχτες. Μικρασία 1922 – ο Ελληνισμός ξεριζώνεται, σφαγιάζεται, εξανδραποδίζεται. Η Ελλάδα του 2022, έχει ηθική υποχρέωση τουλάχιστον να μην ξεχάσει!

Μαίρη Πατέρα, φιλόλογος

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΧΟΛΗΣ

2022-12-05T02:45:45+03:00
Go to Top