400 χρόνια από τη γέννηση του Μολιέρου

400 χρόνια από τη γέννηση του Μολιέρου

Στις 14 Απριλίου 2022 έλαβε χώρα στο θέατρο του σχολείου μας εκδήλωση για τoν εορτασμό των 400 ετών από τη γέννηση του κορυφαίου Γάλλου κλασικού δραματουργού Μολιέρου, παρουσία του συγγραφέα και εκδότη κ. Κωνσταντίνου Τέγου.

Την εκδήλωση προλόγισε η κ. Αντιγόνη Βλαβιανού, Επιστημονική Σύμβουλος Συντονισμού του Γαλλικού Τμήματος της Σχολής, η οποία έδωσε το στίγμα της βασικής θεματικής της εκδήλωσης διαβάζοντας τα προλεγόμενα του Γάλλου «μολιεριστή» Georges Forestier από το βιβλίο του Molière en toutes lettres.

Στη συνέχεια, οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν απόσπασμα από τον Μισάνθρωπο του Μολιέρου, ένα έργο κομβικής σημασίας του γαλλικού κλασικισμού και της παγκόσμιας δραματουργίας. Ο Σάββας Δράκος, μαθητής του Sorbonne C1, διάβασε το εισαγωγικό σημείωμα της κ. Αντιγόνης Βλαβιανού στην έμμετρη μετάφραση του Μισάνθρωπου από την κ. Χρύσα Προκοπάκη. Κατόπιν, ακολούθησε εκφραστική ανάγνωση αποσπάσματος της πρώτη σκηνής από την Α΄ Πράξη του εν λόγω θεατρικού έργου, τόσο στα γαλλικά από τους μαθητές Άννα Σταμάτη (Φιλέντ) και Ιωάννη-Χρήστο Γκολέμη (Αλσέστ), όσο και στα ελληνικά από τους μαθητές Σάββα Δράκο (Φιλέντ) και Άννα-Δήμητρα Λυμπέρη (Αλσέστ). Την προετοιμασία των μαθητών ανέλαβαν η κ. Odile Tafflet, Παιδαγωγική υπεύθυνη των διπλωμάτων Sorbonne C1 & Sorbonne C2, και η κ. Σπυριδούλα Τσιτούρη, καθηγήτρια στο δίπλωμα Sorbonne C1. Οι μαθητές κατόρθωσαν να μας δώσουν με τον καλύτερο τρόπο μια γεύση από την αντικοινωνική συμπεριφορά του Μισάνθρωπου και την απόφασή του να μην ενταχθεί στη ζωή μιας βασιλικής αυλής, όπου κυριαρχούν το ψεύδος, η υποκρισία, οι ίντριγκες και η κολακεία.

Στο τέλος της εκδήλωσης, δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να δοκιμάσουν τις γνώσεις τους πάνω στη ζωή και στην τέχνη του Γάλλου δραματουργού, συμμετέχοντας σε ένα επιμορφωτικό και, συγχρόνως, απολαυστικό κουίζ που επιμελήθηκε η κ. Joëlle Lissorgues, Παιδαγωγική υπεύθυνη των διπλωμάτων DELF B1 & Sorbonne B2 και καθηγήτρια στο δίπλωμα Sorbonne C2.